Herfst

zaterdag 4 oktober 2008

Hier ben ik een vreemdeling. Albert Heyn heet hier Golf en er is geen gember, ook geen limoenen. Tijdens het boodschappen doen maken de mensen buurtpraatjes met elkaar, hoe is het met de verbouwing, en met de rug van Henk?  Ze kijken nieuwsgierig mijn kant op.  Veel vrouwen hebben vettig haar in een paardenstaart boven op hun hoofd gebonden. Ernaast lopen mannen met sjekkies in hun mondhoek.

Ik fiets tegen de harde wind in en denk sinds lange tijd weer eens aan handschoenen. Links en rechts strekt de polder zich uit, er is geen einde, wat kerktorens en boerderijen doorbreken het zicht. Ik voel me een scholier die dagelijks twintig kilometer tegen de wind in fietst, berustend, de armen over het stuur gebogen. Een ouder stel fietst harder dan ik. Zij houdt hem aan zijn arm vast. Ze groeten, zoals iedereen hier elkaar groet.

SRV-wagens zijn in dit gebied nog levensvatbaar. Groente en vis tot de deur gebracht. De visman declameert door de luidspreker zijn repeterend lied: ‘garnalen, zure haring, makreeeeluh’. Eerst haal ik hem in, dan haalt hij mij in.  Bij sommige huizen staan houten kraampjes waar zakken hout te koop zijn, groentes en aardappelen.  Iemand verkoopt regentonnen met fonteintjes erop.

Het hanghok is leeg. Het is een blauwgeschilderde overkapping met een oud bankstel. In de zomer luistert de plaatselijke jeugd er naar harde muziek en praat over brommers en auto’s. Die hebben jongeren hier al vroeg. Een paar straten verderop staan twee jongens in een overal naar hun vriend te kijken die in het skelet van een auto rijdt. Geen ramen, geen deuren. ‘Hai’, zeggen ze.

Het is echt heel erg herfst.

5 reacties:

 1. elsje:

  dit is een raad-het-straatje! mijn gok: Zeeland, bijvoorbeeld Schouwen/Duiveland….??

 2. pironik:

  mooi.
  ‘SRV-wagen’ heb ik moeten opzoeken.

 3. DeWart:

  Het gaat hier om de aloude tegenstelling platteland en stad. Het kan overal zijn wat de mensen betreft, niet Noord-Holland, want dan zie je altijd windmolens, maar wel de Flevopolder, en Groningen en Friesland scoren naast Zeeland ook hoog. En wat betreft de SRV-wagen, wie kent nog de afkorting, uit de context op te maken een soort Servive-Road-Vehicle. Ik zal het ook op moeten zoeken.

 4. Terrebel:

  En een MacDonalds of een Free Recordshop? Vertel maar niet waar het is vanwege al diegenen die de hectiek willen ontvluchten en terugwillen naar de tijd dat de winkels op zondag dicht waren en mense nog leuke dingen deden met hun gezin. Samen. Met elkaar.

 5. DeWart:

  Dit mag ik u niet onthouden…
  De SRV-wagen is een kleine rijdende supermarkt. De naam staat voor Samen Rationeel Verkopen.De SRV-wagen is nog steeds een bekend verschijnsel waar vooral ouderen gebruik van maken, en komt veel in dorpen of woonkernen waar geen supermarkt (meer) is.

  SRV is ontstaan uit de samenwerking van een aantal groothandels die door heel Nederland voornamelijk leverden aan de melkhandel. In eerste instantie opgezet als inkoop-organisatie, later een verkoopformule met folders, spaarmunten en spaarzegels, eigen merken, dagblad- en zelfs tv-reclame (Cocktail Trio). Een van de voorzitters van deze organisatie was Cor Boonstra.

Plaats een reactie