Kunsttranen

woensdag 8 augustus 2007

Was ze bang dat ik een overdosis zou nemen? Tien pipetjes tegelijk open zou trekken om mijn ogen de volle laag te geven? Ze weigerde om meer mee te geven. ‘Het staat echt zo op het briefje.’ Ik jamaarde.

‘Jamaar ze had gezegd dat ik het zeker drie maanden moet gebruiken en dit is nog niet eens genoeg voor twee weken. En ik ga ook nog op vakantie, dan moet ik toch genoeg meenemen?’ Ze hield voet bij stuk. ‘Vraag maar om een herhaalrecept.’

Ik droop af en pleegde het telefoontje. Meer begrip aan de andere kant van de lijn dan in de apotheek. Want al hoorde ze het niet aan mijn stem, ze zag op de computer dat ik mijn relaas met droge ogen vertelde. ‘We maken er wel van dat je chronisch bent. Ik weet alleen niet zeker of kunsttranen vergoed worden.

Ik kijk naar mezelf met natte ogen in de spiegel. Het lijkt heel echt. Ik kijk er wat treurig bij. Wrijf met mijn hand over mijn natte wangen, veeg wat mascara weg. Charmant zonder snot.

1 reactie:

 1. DeWart:

  De andere kant:
  Komt er weer zo iemand die mij iets wil laten doen wat ik niet mag. Het is mij toch verboden eigen verantwoordelijkheid te dragen? Ik voer uit, ik denk niet na, ik durf allang niet meer.”

  Ze wist het nog goed: “Heb jij iemand iets gegeven wat niet op het recept stond? Dat is niet jouw taak meisje, ik ga jou ontslaan,”
  “Jamaar die mevrouw was echt blij en ik heb haar echt geholpen,”
  “Niks te jamaaren, ken je plaats meisje! De arts schrijft voor en jij voert uit en als de arts een fout maakt is dat een zaak voor de arts of voor de patiënt, maar nooit voor jou.”
  “En als ik daarmee een mensenleven zou redden?”
  “Dan nog niet, jij bent er niet om mensen blij te maken, niet om te helpen en zeker niet om te redden. De arts gaat over leven en dood en jij voert uit, punt uit.”
  “Mag ik dan wel de arts bellen?”
  “En als je nog een keer iets zegt ontsla ik je nu meteen, ik heb je gewaarschuwd!”

  Ze weigerde om meer mee te geven. “Het staat echt zo op het briefje.”

Plaats een reactie