Wanneer is het later?

vrijdag 15 juni 2007

‘Schrijf alleen op wat je kan zien, en niet wat het personage denkt. Denken moet blijken uit uiterlijkheden, een handeling, een niet reageren, verzin maar wat.’

Voor een mijmerlijn is dat even omschakelen. Ik maak een scene, meer dan een zelfs, een stuk of vijftien moeten het worden. Ineens kijk ik anders naar situaties om mij heen. Kan ik het gebruiken? Mooi beeld? Wat zegt het? Verplicht de wereld observeren, hoe leuk is dat!

Vroeger schreef ik in vriendjesenvriendinnetjesboekjes bij Wat wil ik later worden soms ‘politie te paard’ (alleen vanwege dat paard), soms ‘schrijfster’ (al dan niet met de toevoeging ‘over dieren’), en aan mijn eerste dagboek toen ik nét aan elkaar kon schrijven heb ik een keer opgebiecht dat ik later ‘hippie’ wilde worden, al wist ik niet precies wat dat was. Maar ook heb ik een keer regisseur opgeschreven als toekomstig beroep.

Wist ik veel dat maar zeer weinigen, noem ze gerust the happy few, echt worden wat ze ooit voorspelden of hoopten in dagboeken en vriendschapsboekjes. Dat wat ik nu ben geworden, daar was toen nog niet eens een woord voor bedacht. Maar laat het hiermee niet afgelopen zijn, elk later wordt vervangen door een nieuw later en inmiddels heb ik iets meer invloed op mijn later dan toen ik acht was.

Ik schrijf mijn eigen scenario wel, en zo mix ik toch wat jeugdige toekomstdromen met het heden.

8 reacties:

  1. Fien:

    @ Merlijn: Als ik er nu over nadenk, wilde ik vroeger altijd “juf” worden. En dat ben ik ook min of meer geworden. Jouw “hippie” had ik misschien wel leuker gevonden. Zou dat later nog kunnen?

  2. Plien:

    Toen ik nog een kleutertje was, wilde ik verpleegster worden. Dat is wel uitgekomen, maar dan thuis bij mijn bejaarde katten…

  3. elsje:

    Ik wilde altijd wegenwacht worden. Uiteindelijk is dat het toch niet geworden…

  4. merlijn:

    @Fien: het is nooit te laat voor later! Maar zorg er dan wel voor dat het later een heden wordt.

  5. Famenne:

    Later bestaat niet. Er is alleen nu.

  6. Ina:

    Ik wilde dominee worden. Op sommige dagen ben ik bang dat die droom ooit uit gaat komen.

  7. aefke:

    Ik wilde altijd dierenarts worden. En schrijfster. Ik ben onderzoeker geworden. Geen dierenarts. Maar schrijf wel op mijn weblog.

  8. maxentia:

    Mijn zoon wilde brandweerwagen worden. Vanwege de ladder op de rug.