Iedere moeder vergeet soms haar kroost*

dinsdag 5 juni 2007

O wat was ie mini. Zo mini dat ik ‘m eerst niet eens zag. Ik speelde toeristje in eigen stad en zat aan de rand van het water. Ik had een halfuurtje te overbruggen en dan kan zoiets best aangenaam zijn. Het vieze water van het Singel, vol met plastic flessen, halfopgegeten hamburgers, restjes van patatzakken, en wat al dies meer zij. En rondvaartboten natuurlijk om al dit schoons van dichtbij te aanschouwen.

Eerst zag ik niet waar de jongeren naast me naar keken. Met een touw probeerde een van hen iets uit het water te halen. Er dreef een slipper langs, maar die liet hij aan zich voorbij gaan. Toen pas zag ik ‘m. Een piepklein babymeerkoetje (al deze verkleinvormen om aan te tonen dat hij écht heel klein was). He-le-maal alleen. Geen moeder- of vadermeerkoet in de buurt te bekennen. De gracht leek vanuit zijn standpunt vele malen breder en viezer dan normaal. Tenminste, zo stelde ik me dat voor. Het koetje dobberde wat. De actie met het touw mislukte uiteraard en langzamerhand verloren de jongeren hun belangstelling. Ik bleef het beestje volgen. Soms dobberde hij met de stroom van een rondvaartboot wat verder weg, dan kwam ie weer dichterbij. Ik vreesde overvaring, maar op miraculeuze wijze bleef het diertje standhouden. Dapper, zo zag hij eruit.

Er kwam een volwassen meerkoet vanonder de brug aangezwommen. Meerkoeten zijn pinnig, ruziemakers, sacherijnig, maar ik hoopte op een moederinstinct. Doelbewust zwom de meerkoet naar de minimeerkoet toe. Eenmaal aangekomen pikte hij het diertje, drie, vier keer, en zwom even doelbewust als hij gekomen was weer verder. Zo geschiedde het ook met meerkoet nummer twee. En ondertussen dobberde de minivariant wat in het rond. Het wachten was op een rat om het diertje liefdevol tot zich te nemen.

Op het Rokin had zich een file gevormd vanwege een wegopbreking. De raampjes van de auto’s stonden open. Uit een busje klonk Nederlandstalige muziek. Een hoofd verscheen uit het raampje en zong hardop mee: ‘Niemand laat zijn eigen kind alleen.’

*Zoals kroost ook vergeten kan worden in auto’s, of in hotelkamers.

13 reacties:

 1. DeWart:

  Ofwel….. Iedereen loopt het risico op een dag zijn moeder of een ander belangrjk iemand kwijt te raken…..

 2. zustert:

  Ik vind het een heeeel zielig verhaal! Arm zeekoetje.

 3. Lotte:

  Te zielig! Ik had hem wel willen adopteren… had ik de komende tien jaar met een meerkoet op mn hielen gelopen! :-)

 4. Elsje:

  Hahaha, zo voelde ik me gisteren ook toen ik met een aantal kleuters de avondvierdaagse moest lopen en er ééntje telkens achterbleef. De anderen moesten dan hand in hand wachten terwijl ik nummer laatst op moest porren. Op een gegeven moment kreeg ik de neiging om hem een echte por te geven, ware het niet dat het niet mijn eigen kind was ;o)

 5. Plien:

  Zielig! Een vriendin van me was ook een keer bijna haar baby vergeten in de winkel, maar ik vond eerlijk gezegd dat dat wel voor haar pleitte…

 6. Ronnie MacNab:

  Suggestie voor een nóg verschatterigender, verkleinender verkleinerwoordje: minderkalfje?

 7. Mijmerlijn:

  @Ronnie MacNab: Heel goeie suggestie, mooi!

 8. DeWart:

  Maar stel nu dat het geen meerkoetje was, maar een waterhoentje. (Heb je gekeken of de pik-moeders een rode (waterhoentje) of een witte snavel en bles hadden? ) Wat is dan het equivalente verkleinwoord?

 9. DeWart:

  PS de klok staat niet gelijk, want het is nu 1.20 uur

 10. merlijn:

  @DeWart: nee, het was echt een meerkoetje. Die kan ik als stadse nog wel herkennen hoor! Ee waterhoentje is al kleiner dan een meerkoet, vandaar de naam hoenTJE?

 11. elsje:

  Nog makkelijker: het meerkoetje heeft de kleuren van een oudhollandse KOE (wit/zwart) en het waterhoentje van een hoender (bruin, dus niet zo’n witte ;-) )

 12. elswittem:

  Hoi! 

  Sorry om niet ontopic te reageren, maar ik was hier aan het rondhangen, ben vroeger nog op dit forum geweest en nu kon ik niet meer aanmelden omdat ik mijn oud paswoord en inlognaam vergeten was, en wist niet meer welk email adres ik gebruikte.

  Het is me opnieuw gelukt

  Weet iemand een idee om extra geld te verdienen, ik ben op het moment in geldgebrek na het overlijden van mijn man. Ik heb een gehandicapte zoon van 12 jaar dus alle tips zijn welkom!

  bedank,

  Els Wittem

 13. iamzero:

  ah, jij hebt ‘m ook!

Plaats een reactie