I’m a lady

woensdag 16 mei 2007

Ze woont in een hofje. Of: Hij woont in een hofje. Ik weet niet precies hoe ik dit stukje moet beginnen.

Ze woont in een hofje en als je langs komt wandelen, even weg uit de drukke winkelstraat op zaterdagmiddag, zwaait hij blij. We kijken opzij en zwaaien enthousiast terug; zo vaak worden we tegenwoordig niet meer blij bezwaaid. We durven bijna niet door te lopen bij zulk een enthousiasme. ‘Lief h├Ę’, zeggen we tegen elkaar. We maken ons rondje door het hofje af.┬ Ondertussen komt ze haar piepkleine hofhuisje uit, zwaait nogmaals naar ons en gaat dan bij de ingang van het hofje staan, hier heeft hij tenminste goed zicht op alles wat er gebeurt, op iedereen die langskomt.

Hij staat al zolang ik me kan herinneren bij de ingang van het hofje. Ze heeft lang haar maar de afgelopen jaren is hij behoorlijk kaal geworden. Ze draagt een lange rok, en altijd lacht hij, altijd zwaait ze. ‘Dag mevrouw’, zeggen we dan beleefd, al meer dan twintig jaar lang.

8 reacties:

 1. pironik:

  little britain :)

  ik ben ooit eens geschminkt door een man met borsten, maar voor de rest nog nooit in aanraking gekomen met transseksuelen of travestieten. voor zover ik weet toch.

 2. Ina:

  Mooi stukje. Ik moest ’t drie keer lezen. Ik dacht de eerste twee keer een lachende man in een rolstoel met een zijn vrouwelijke zwaai-arm die hem duwt. Toen viel het kwartje. Hoe kwam bij je op juist vandaag hier een stukje over te schrijven?

 3. merlijn:

  @Ina: dit moest nog geschreven worden over vorige week zaterdag. Het was wat verlaat dus. Hoezo, is er vandaag een landelijke transseksuelendag? Overigens, dit is er een avant la lettre, en dus gewoon een ouwe man in vrouwenkleding.

 4. iamzero:

  Brr, nou, ik weet over wie/wat je het hebt maar nooit in de verleiding geweest gedag te zeggen.

 5. Ina:

  @merlijn@ina: Nou, omdat je al twintig jaar de mevrouw groet en al een wijle dit blog hebt en waarom dan nu dit stukje. Meer vroeg ik me niet af.

 6. Terrebel:

  Lijkt mij een heel lief mens.

 7. Ratz:

  He Plijn was in Haerlem! Want dit moet de dame zijn van het Grote Houtsrtaat hofje……
  PS Johan op Beeckesteyn pop en neef Sil moet spelen op kleine podium met zijn band The Jack Molton Distortion….

 8. AnnaDenise:

  Ja, Haarlem! :-)

Plaats een reactie