Iemand die het leven grijpt

maandag 9 april 2007

Joost woont op de ADM-werf, een van die terreinen bij de havens van Amsterdam, bij het industriegebied dat me zo lief is,┬ een vrijplaats voor kunstenaars. Er staan caravans, bewoond of niet bewoond, loodsen, en half of helemaal gesloopte auto’s. Joost is altijd bezig, zijn hoofd zit vol ideeen. Hij heeft een vliegtuig gebouwd waar hij in heeft gevlogen, en een houten auto die rijdt op blokken hout. Met die auto is hij helemaal naar Oost-Europa gereden. Ook heeft hij in een woestijn, op een totaal verlaten plek, een poort gemaakt. De poort opent automatisch als hij met zijn auto nadert. We zien hem lachen als hij ziet dat het werkt.

Joost filmt alles. Ook zijn buurkinderen op de werf die niet naar school gaan maar als rasechte Pippie Langkousen een eigen leven leiden op het terrein. Elke dag ontdekken ze nieuwe werelden. Ze slopen oude caravans, bouwen hutten, bakken eieren op een gaspit middenin een veld en eten het met modderhanden op. Ze stelen brood uit een opslagruimte (‘Ja dat mag, anders zetten ze het in de regen en gooien ze het weg. Dat vinden wij zonde.’) Ze springen van hoge zandbergen af, over sloten heen, bouwen bruggen, belanden in het water. Rijden op brommers met voeten die de grond niet raken. Ze zijn zich van geen camera bewust, want het is ‘Joost maar’.

Ik wilde niet meer weg uit de films van Joost. Vergat dat ik in een museum op houten tribunes zat. Werd heel erg blij.

Een jaar geleden, misschien langer, zijn vijf kinderen bij hun vader weggehaald omdat ze niet naar school gingen. Dit staat niet in de film maar ik kan het me nog goed herinneren. De kinderen liepen dag en nacht buiten rond, werden verwaarloosd en de vader zou weigeren Jeugdzorg te woord te staan. Er werd gezegd dat het nu heel erg goed met ze gaat in de verschillende pleeggezinnen.

5 reacties:

 1. maxentia:

  Doodzonde dat Pippies alleen nog in de film mogen Langkousen. Maar als ze oud genoeg zijn kunnen ze Joosten, en dat lijkt me ook wel wat.

 2. Ina:

  Prachtig blogje. Dat ga ik dus ook zelf zien! In Rotterdam dan, je kunt ook t├ę avontuurlijk zijn.

 3. zustert:

  Iemand die het leven begrijpt.

 4. maria:

  aanvulling op “zustert”ja, die het begrijpt en ernaar durft te handelen.
  Dan beschik je kennelijk over voldoende bagage; anders kan het het niet.

 5. zustert:

  alleen die kinderen, daar ben ik nog niet helemaal over uit.

Plaats een reactie