Voor heel even even oud

dinsdag 3 april 2007

Een dag na mijn verjaardag wil ik toch iets bespiegelends kwijt. Ik ben nu zo oud als mijn moeder toen ik vijf was. En toen ik vijf was, was ik al best een echt iemand. Ik kon bewust denken en dingen onthouden. Want toen ik vijf was, zag ik in een grasveld een soort holletje, alsof een schep een gat had willen graven maar het bij een poging had gelaten. Ik dacht op dat moment: dit moet ik altijd onthouden. De reden van deze opdracht was niet omdat zo’n gat in een grasveld nou zo bijzonder was. De reden was puur en alleen het feit dat ik me op dat moment bewust was van het feit dat ik dingen kon onthouden.

En ik weet niet of ik het goed kan uitleggen, maar om die reden heb ik het idee dat ik nu een soort tijdslijn passeer. Alsof ik handen kan schudden met mijn 32-jarige moeder. Alsof er even twee mijmerlijnen zijn.

5 reacties:

 1. maxentia:

  Het terugschakelen naar “hoe waren mijn ouders op die leeftijd, en hoe was ik toen zelf” komt vaker en vaker voor naarmate je meer tijdlijnen passeert. Bij mij althans.

 2. Fien:

  Ik realiseer me steeds vaker dat, toen mijn moeder net zo oud was als ik nu ben, ze de kinderen de deur al uit had. Mijn ouders begonnen toen aan een soort tweede jeugd. Bij mij loopt de eerste jeugd gewoon door…… ;-)

 3. zustert:

  Mooi stukje! En een ontzettend grappige herinnering (en lief, ik zie het zo voor me).

  Ik weet nog dat ik het zielig vond voor diezelfde moeder. We zaten aan tafel en hadden het over de leeftijden van de gezinsleden. Misschien omdat rekenen met tientallen nog ver boven onze macht lag, maar de conclusie was dat de moeder het jongste was, te weten twee. Want alleen het laatste cijfer telde mee. Dat vond ik toch wel heel zielig. Overigens sluit ik niet uit dat het alleen in mijn gedachten plaatsgevonden heeft.

 4. Maria:

  De nu 58 jarige moeder kijkt even terug naar die van toen. Dat lijkt gisteren. Zo raar is de tijd. Ze had twee zulke leuke lieve dochters van vier en vijf. Ze speelden en praatten zo leuk en ze hadden altijd aparte gedachten.
  De moeder dacht en wilde dat het altijd zo zou blijven
  Moeders weten niet alles.
  Ze kon zich geen voorstelling maken van hoe haar kinderen zouden zijn als ze 30 of zo waren.
  Dat doet de tijd.

 5. Ratz:

  En de 34 jarige ex denkt ook weer terug want die wordt altijd zo emotioneel van het denken aan vroeger.
  Die Mijmerlijn maakt was los he mensen!
  -snik-

Plaats een reactie