Een nieuw Chinees meisje

woensdag 7 februari 2007

Ze komt uit China en ze woont hier nu een maand. Ze kent nog bijna niemand. Haar Engels is goed, maar haar Duits,┬ zegt ze, nog beter. Voor ze naar Nederland verhuisde om onderzoek aan de universiteit┬ te doen, woonde ze zeven jaar in Duitsland. ‘You’re so tall!’, lacht ze naar me.┬ Ik ben helemaal niet lang, 1,70 plus hakken. Maar zij is wel echt heel klein.┬ Ze blijkt bij mij in de buurt te wonen en ze wil heel graag mensen leren kennen en caf├ę’s. Nu kent ze maar een caf├ę. En een mens.

We delen dezelfde gang op het werk. ‘Wie ken je allemaal hier op de gang?’, vraagt ze. En ik schaam mij te moeten toegeven dat ik alleen mijn kamergenoten en de twee buurkamers ken, en verder niemand.┬ Het excuus dat de afdeling niet zo lang geleden verhuisd is, en wij hier ook nieuw op de gang zijn, vind ik zelf ook zwak klinken. ‘Ik kom alleen maar in contact met andere buitenlanders’, zegt ze. ‘In Duitsland was het gemakkelijker om mensen te leren kennen.’

Ze schrijft haar telefoonnummers, mobiel en vast, op een geel briefje. Ze vraagt of we een keer samen naar huis zullen rijden om ergens in de buurt wat te drinken. Ik zeg ja leuk en denk aan volle agenda’s, aan┬ vrienden met wie ik weken vantevoren┬ een datum┬ probeer┬ te┬ plannen om een keer samen te eten. Het Chinese meisje is heel blij dat ze mij nu kent.

Ik wil Duitser worden en mijn agenda weggooien.

6 reacties:

 1. Plien:

  Misschien kun je haar voorstellen aan de Mopperaar….en ik heb overigens heel andere dingen gehoord over Duitsers, in Berlijn althans, van mensen die het weten kunnen!

 2. zustert:

  Zustert heeft een idee:

  We gooien allemaal ons agenda weg. Een maand lang om te proberen. Het is zaak dat velen ons volgen. Des te groter de kans dat iemand ‘ja, leuk!’ roept, als je spontaan belt met een fijn plan.

  Ik denk aan april, de maanden hiervoor zijn immers al volgeboekt. Vanaf nu geef ik niet thuis als iemand me wil strikken voor die maand.

 3. Merlijn:

  Ik vind het wel een goed plan! Weg ermee! Wie doet er nog meer mee? April afspraakloos, alleen adhoc-afspraken worden getolereerd!

 4. iamzero:

  Ik h├ęb niet eens een agenda!

 5. merlijn:

  Heel goed Zero. Het vervolg zit eraan te komen. Houd alle media in de gaten…

 6. ed:

  ik had een loge uit letland , zij kende behalve mij niemand in amsterdam. Ze is fotografe net als ik, dus bracht ik haar naar een expositie van de eindexamen studenten van fotogram (fotoacademie). Aldaar kreeg ze heel veel contact met mannen (ze is een mooie meid) die allemaal haar telefoon nr. wilden. de aanwezige vrouwen lieten haar links liggen, en op haar vraag aan een jonge vrouwelijke fotografe om een keer wat af te spreken, kreeg ze een telefoon nr. Maar later hoorde ik via via dat diezelfde fotografe had gezegd “wat een vaag wijf, wat moet die van me“. Toen mijn loge een paar dagen later voorstelde om die fotografe te bellen en wat af te spreken geneerde ik me nogal, en was achteraf blij dat ze niet gebeld heeft.

Plaats een reactie