Sentimental journey (werktitel)

zondag 28 januari 2007

Ik ben weer eens terug in Vroeger. De inrichting is veranderd, maar de locatie is exact dezelfde. Ondanks de grote verbouwing (meer zalen, dus groter en professioneler, dus met de tijd meegegaan) zijn er plekken waar de sfeer van toen is blijven hangen. De tijd die voorbij is, is hier gebleven.

Natuurlijk klinkt het hallohoegaathtet watdoejetegenwoordig. In drie zinnen praten we ons leven bij, alsof een leven op slechts drie pijlers steunt; hoeishetmet werk? huis? relatie? Goed, goed en goed, en bij jou? De vragen en antwoorden geven niets bloot, geven geen informatie. De herinnering voert een eigen gesprek. Ineens heet verleden Vroeger. Zijn er jaren voorbij gegaan.

Maar het is erg gezellig in vroeger, ik kan niet anders zeggen. We lachen, we dansen, zelfs de muziek lijkt onveranderd. Wat dacht ik, toen ‘tien jaar later’ nog een onbekende en o zo verre toekomst betekende? Niet dit. Alles zou anders zijn en ik volwassen. Misschien dat ik zelfs dacht: echt iemand anders. Maar ik had nooit kunnen denken dat tien jaar, meer dan tien jaar, net zo goed een halfjaar kan zijn. En dat ik nog steeds ik ben. De ik drinkt te veel en laat de laatste trein voor wat ‘ie is: als tien jaar niets meer is, wat stelt 01:17 uur dan nog voor?

Hoe volwassen: ik heb een eigen huis. En een heel mooie groene hoekbank. De zon schijnt door de ramen en ik kijk naar mijn handen, in dit licht witter dan wit. Elk vlekje, elk haartje zie ik. Ik denk aan de handen van mijn moeder, aan de handen van mijn grootmoeder.

3 reacties:

 1. DeWart:

  Je leest en ineens ga je ook terug in Vroeger, het droste-cacao-effect. Het is 1977, volwassen, en tien jaar eerder was het 1967: “the sixties”, van een afstand naar gekeken en voorzichtig geproefd. Een avondje uit, een eerste zoen, jazz, the Stones, Bob Dylan, Frank Zappa, provo, Amsterdam, de eerste reclame op de tv, de eerste kleurentelevisie, de eerste bemande ruimtevlucht, de zesdaagse oorlog, urenlang kletsen in rokerige kamertjes, voor eeuwig jong….
  En dan tien jaar later: volwassen, getrouwd met mijn eerste zoen, twee dochters, een baan, mijn vader alweer zeven jaar dood, een kaal huis omdat de oudste alles overhoop haalt, gestopt met roken omdat de jongste op de werkkamer in slaap gewiegd moet worden. Je denkt aan tien jaar geleden: het lijkt wel een eeuwigheid, maar de toekomst ligt open.

 2. Plien:

  Ik houd ook van vroeger. Misschien is dat ook de reden dat Oost-Berlijn zo leuk is.

 3. ed:

  vroeger was daarnet nog en daarnet is nu niet meer.

Plaats een reactie