Het belang van de wekkerradio

vrijdag 15 december 2006

Ik kan niet zonder wekkerradio. Ik slaap ermee in en word ermee wakker. Ik moet er niet aan denken om gewekt te worden met een alarmerend gepiep, gerinkel, of zelfs gekukel (dat bestaat ook). Dan zou ik de dag eenvoudigweg niet overleven. Nee, ik moet wakker worden met geruststellend gepraat op radio 1 over de nog altijd niet gelukte kabinetsformatie (weer niks gemist toen ik sliep), over andere onderwerpen die Nederland en de rest van de wereld bezighouden. Hoe vermoeiend dat nooit-eindigende vaak deprimerende nieuws ook kan zijn, toch word ik er rustig van en ik bedenk of ik voor of na het krantenoverzicht opsta. Altijd na.

’s Avonds val ik in slaap onder Met het oog op morgen. Soms vermengt de stem van de presentator zich met mijn halfslaap. Dat kan leiden tot vreemde, zeer actuele dromen. Vroeger sliep ik vaak later. Als ik niet kon slapen luisterde ik naar de radiodocumentaire die na Het oog kwam. Een onderschat fenomeen. Ik kan me er een nog levendig herinneren: die ging over de pier van IJmuiden. Een vrouw vertelde dat ze dikwijls middenin de nacht de pier opzocht. Het gesprek werd ook daadwerkelijk opgenomen ’s nachts op de pier. Ik hoorde de wind, rook de zee, zag in de duisternis de golven tegen de pier opslaan. Beeldender kon ik het niet krijgen. Waar de tv de fantasie de nek omdraait, beelden oplegt die je niet wil zien, dwingt te kijken en je ogen uitput, daar biedt de radio rust en bezinning.

Soms ontmoet ik onverwacht medestanders. De dag na de pieruitzending vertelde ik erover. ‘Daar heb ik ook naar liggen luisteren,’ zeiden de moeder en een vriendin verrast en net zo enthousiast als ik. En zo deelden wij een onvergetelijke nachtelijke ervaring en voelden ons verbonden met elkaar, de niet-slapers, de wakkerliggers.

Dan nog iets anders. Er bestaan geen mooie wekkerradio’s. Ik heb overal gekeken en er slechts een gevonden die bijna tweehonderd euro kostte. Dat gaat me te ver. Wie heeft er wel een mooie wekkerradio? Hoeveel mag met de ogen dicht in het donker naar de radio luisteren kosten?

5 reacties:

 1. Woordenaar:

  In slaap vallen met het gelul van een ander en wakker worden met het gelul van een ander? Vreselijk! Mijn telefoon wekt mij met een zelfgekozen mp3, mijn wekkerradio weigert nog langer te beepen, bliepen of een ander geluid te maken.

 2. maria:

  Ik heb een mooie, diei s nog van mijn moeder geweest. Compact vierkant doosje om te zien. Ik zal eens om me heen kijken, wie weet!

 3. kimos:

  ja, die pier, heerlijk was dat!
  zodra ik het begin van de zin las had ik het beeld en de geluiden alweer om me heen (of in me om me heen)
  en dan lekker in je bedje met die denderende golven en gierende wind in je oren, geef mij maar met het oog op morgen zeg ik nu (ondertussen nog steeds geen verlengsnoer gekocht om de wekkerradio die al maanden gereed ligt naast het bed ook daadwerkelijk aan te sluiten)

 4. kimos:

  leuk stukje over de behangwinkel trouwens, ben er met mijn volgende gasten ook langs gelopen, maar toen wassie dicht.
  maar ik had er natuurlijk tijdens het langswandelen wel over verteld.
  lopen we even later door het buurtje erachter, komt daar ineens een van de twee vrouwtjes met haar stofjasje aan aangefietst! mooi moment na de teleurstelling van het dicht zijn.

 5. Klega:

  Mijn wekkerradio ging stuk en inplaats van zacht gemompel werd ik toen gewekt door gekners en geruis. Ze zijn inderdaad foeilelijk die dingen maar ik vond het ook wel fijn wakker worden.

Plaats een reactie