De oudere broer

woensdag 22 november 2006

Hij is stokoud geworden. We noemden hem altijd ons zwarte harige broertje, omdat we een groot gebrek aan een broer hadden. Toen hebben we h├ęm maar tot broer gedoopt. Als broer gedroeg hij zich misschien wat anders dan een broer van vlees en bloed gedaan zou hebben.┬ Toch voelde het goed, nu waren we twee zussen en een broer.

Gister zag ik hem weer. Zijn zwarte haren kleefden aan elkaar, hij waste zich niet meer,┬ bewoog zich als een hoogbejaarde man door het huis. Deed er bijna uren over om van de bank naar de keuken te lopen, of eerder te schuifelen, te kruipen. Ik behandelde hem anders dan vroeger, maakte geen grappen meer maar bezag de ouderdom met eerbied.

Ooit noemden┬ we hem ‘Chica’.┬ Het Spaanse┬ woord voor kleintje, de vrouwelijke vorm. Hij werd een mannetje en mat zich┬ bovenmaatse proporties aan. Zo maakte hij ons duidelijk┬ dat hij zich niet liet vormen door naamgeving of wat dan ook. De zussen verlieten het huis om op zichzelf te gaan wonen. Het broertje┬ kon de dagelijkse toevoer van eten en drinken nog wel waarderen en bleef.

Het broertje werd in rap tempo een broer, een oudere, een veel oudere broer. Overtrof ons minder in volwassenheid dan in ouderdom. Werd een knorrige oude man.

Ik aai zijn tot dreads verworden vacht, stoffig, dof. Hij spint en is tevreden.

6 reacties:

 1. Ayert:

  Ach, dat is echt heeeel lief! Dan kom ik hem ook snel weer aaien. En heel mooi geschreven zustert!

 2. Klega:

  Lief! Wel een beetje zielig, zo bejaard.

 3. Anoniem:

  Laatst dacht ik nog aan Chica, echt, dat die dikkerd nog steeds leefde! Want ons zwarte, gehandicapte broertje is ook al zo oud. gelukkig schijnt papa hele discussies met hem te voeren, volgens mama, want ik heb hem toch nooit echt als volwaardige familie behandeld! (maar daarom niet minder lief hoor) Fijn dat je writers-block weer voorbij is!

 4. Maria:

  Ja, dit zijn de donkere dagen van november.
  Mooi Merlijn!

 5. Eiske:

  volgens mij ken ik Chica zelfs nog, de stakker!
  Je moet schrijfster worden. liefs Eiske

 6. PW:

  Helemaal met Eiske eens!

Plaats een reactie